မေရာက္ဖူူးေသးတဲ့ ေနရာေဒသတစ္ခုကို သြားလည္ျပီဆိုရင္ ကၽြန္ေတာ္လုပ္ေလ့ရွိတာတစ္ခုက ေဒသတြင္းအစားအစာေတြကို ရွာရွာေဖြေဖြစားၾကည့္တတ္တာပါ။ ကၽြန္ေတာ့္လိ္ု ေဒသတြင္း အစားအစာအသစ္အဆန္းေတြကို စိတ္ဝင္စားတဲ့ မိတ္ေဆြေတြ ေတာင္ငူကိုေရာက္တဲ့အခါ ဘာစားရမလဲလို႔ေမးလာရင္ ကၽြန္ေတာ္ညႊန္းမဲ့ အဓိကအစားအစာ (၂)မ်ိဳးကေတာ့......
(၁)ေတာင္ငူမုန္႔ဟင္းခါးဟင္းရည္က်ဲ
(၂)တို႔ဟူးေၾကာ္သုတ္
ကဲ... ေတာင္ငူသူ ေတာင္ငူသားေတြ သေဘာတူပါသလား။ အဲဒီႏွစ္မ်ိဳးက ကၽြန္ေတာ္ေရာက္ဖူးခဲ့တဲ့ ေဒသေတြမွာေတာ့ လုံးဝမရွိပါဘူး။ အာမခံပါတယ္။ နည္းနည္းေတာ့ ဆင္ေကာင္းဆင္ႏုိင္ပါတယ္။
မုန္႔ဟင္းခါးဟင္းရည္က်ဲ
ဟင္းရည္က်ဲဆိုတဲ့အတိုင္း အရည္က်ဲက်ဲခ်က္ထားပါတယ္။ မုန္႔ဖတ္က နန္းေသးတစ္မ်ိဳးတည္းနဲ႔သာ စားရပါတယ္။ ဟင္းရည္ခ်က္တဲ့ထဲမွာ ငါး၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ-နီ၊ ဂ်င္း၊ စပါးလင္၊ ငွက္ေပ်ာအူ စသည္ျဖင့္ ပါပါတယ္။ အဓိကအမယ္ျဖစ္တဲ့ ငါးကို ငါးခူနဲ႔ ခ်က္မွစားေကာင္းပါတယ္။ အျခားမုန္႔ဟင္းခါးေတြနဲ႔ ပိုကဲြျပားတာက ဆန္ေလွာ္မွဳန္႔ထည့္စားရတာပါ။ မစားဘူးေသးတဲ့သူေတြအတြက္ေတာ့ ဆန္ေလွာ္မွဳန္႔ အနည္းငယ္သာ ထည့္စားရင္ ပိုအဆင္ေျပမွာပါ။ အရည္ေဖ်ာ္ကို အရင္စမ္းစားၾကည့္ပါ။ ၾကိဳက္သြားျပီဆိုရင္ေတာ့ “အေဒၚေရ အသုတ္တစ္ပြဲေလာက္လုပ္ပါဦး“ ေပါ့။ ငရုပ္သီးမွဳန္႔၊ နံနံပင္၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီး၊ ပဲသီး၊ ပဲျခမ္းေၾကာ္(ပဲေၾကာ္ကို ေျပာတာပါ)စသျဖင့္ ၾကိဳက္သလိုထည့္ခိုင္းႏိုင္ပါတယ္။ ပဲေၾကာ္ကလြဲလို႔ အျခားအေၾကာ္ေတြနဲ႔ စားလို႔မလို္က္ဖက္ပါဘူး။ အခ်ဥ္ၾကိဳက္တတ္ရင္ေတာ့့ ဇီးျဖဴသီး၊ သံပုရာသီးေလးေတြ ရွိတတ္ပါတယ္။ စားျပီးရင္ေတာ့ ဟင္းရည္အဆစ္ေတာင္းေသာက္ဖို႔မေမ့နဲ႔ဦး။ ပူပူေႏြးေႏြး ေမႊးေမႊးနဲ႔ ဟင္းရည္ရဲ့ အရသာက လွ်ာလည္သြားမယ္။
မနက္ပိုင္းရႏိုင္တဲ့ေနရာေတြကေတာ့ မူလလက္ေဟာင္း “ေကတုမတီေဒၚပို (၅ လမ္း)“ နဲ႔ “မျမင့္ဝင္း (ဘုရင့္ေနာင္ေစ်းတြင္း)“ ဆိုင္ေတြကေတာ့ အင္မတန္ေရာင္းေကာင္းတဲ့ဆိုင္ေတြပါ။ မနက္(၁၀) နာရီ ထက္ေနာက္က်ရင္ေတာ့ ကုန္သြားႏိုင္ပါတယ္။ ညေနပိုင္းမွာလည္း တခ်ဳိ႔ေနရာေတြမွာ ရႏိုင္ပါတယ္။ ေတာင္ငူရဲ့ အနီးအနားက ျမိဳ႔ေတြမွာလည္း ရွိပါတယ္။
(၁)ေတာင္ငူမုန္႔ဟင္းခါးဟင္းရည္က်ဲ
(၂)တို႔ဟူးေၾကာ္သုတ္
ကဲ... ေတာင္ငူသူ ေတာင္ငူသားေတြ သေဘာတူပါသလား။ အဲဒီႏွစ္မ်ိဳးက ကၽြန္ေတာ္ေရာက္ဖူးခဲ့တဲ့ ေဒသေတြမွာေတာ့ လုံးဝမရွိပါဘူး။ အာမခံပါတယ္။ နည္းနည္းေတာ့ ဆင္ေကာင္းဆင္ႏုိင္ပါတယ္။
မုန္႔ဟင္းခါးဟင္းရည္က်ဲ
ဟင္းရည္က်ဲဆိုတဲ့အတိုင္း အရည္က်ဲက်ဲခ်က္ထားပါတယ္။ မုန္႔ဖတ္က နန္းေသးတစ္မ်ိဳးတည္းနဲ႔သာ စားရပါတယ္။ ဟင္းရည္ခ်က္တဲ့ထဲမွာ ငါး၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ-နီ၊ ဂ်င္း၊ စပါးလင္၊ ငွက္ေပ်ာအူ စသည္ျဖင့္ ပါပါတယ္။ အဓိကအမယ္ျဖစ္တဲ့ ငါးကို ငါးခူနဲ႔ ခ်က္မွစားေကာင္းပါတယ္။ အျခားမုန္႔ဟင္းခါးေတြနဲ႔ ပိုကဲြျပားတာက ဆန္ေလွာ္မွဳန္႔ထည့္စားရတာပါ။ မစားဘူးေသးတဲ့သူေတြအတြက္ေတာ့ ဆန္ေလွာ္မွဳန္႔ အနည္းငယ္သာ ထည့္စားရင္ ပိုအဆင္ေျပမွာပါ။ အရည္ေဖ်ာ္ကို အရင္စမ္းစားၾကည့္ပါ။ ၾကိဳက္သြားျပီဆိုရင္ေတာ့ “အေဒၚေရ အသုတ္တစ္ပြဲေလာက္လုပ္ပါဦး“ ေပါ့။ ငရုပ္သီးမွဳန္႔၊ နံနံပင္၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီး၊ ပဲသီး၊ ပဲျခမ္းေၾကာ္(ပဲေၾကာ္ကို ေျပာတာပါ)စသျဖင့္ ၾကိဳက္သလိုထည့္ခိုင္းႏိုင္ပါတယ္။ ပဲေၾကာ္ကလြဲလို႔ အျခားအေၾကာ္ေတြနဲ႔ စားလို႔မလို္က္ဖက္ပါဘူး။ အခ်ဥ္ၾကိဳက္တတ္ရင္ေတာ့့ ဇီးျဖဴသီး၊ သံပုရာသီးေလးေတြ ရွိတတ္ပါတယ္။ စားျပီးရင္ေတာ့ ဟင္းရည္အဆစ္ေတာင္းေသာက္ဖို႔မေမ့နဲ႔ဦး။ ပူပူေႏြးေႏြး ေမႊးေမႊးနဲ႔ ဟင္းရည္ရဲ့ အရသာက လွ်ာလည္သြားမယ္။
မနက္ပိုင္းရႏိုင္တဲ့ေနရာေတြကေတာ့ မူလလက္ေဟာင္း “ေကတုမတီေဒၚပို (၅ လမ္း)“ နဲ႔ “မျမင့္ဝင္း (ဘုရင့္ေနာင္ေစ်းတြင္း)“ ဆိုင္ေတြကေတာ့ အင္မတန္ေရာင္းေကာင္းတဲ့ဆိုင္ေတြပါ။ မနက္(၁၀) နာရီ ထက္ေနာက္က်ရင္ေတာ့ ကုန္သြားႏိုင္ပါတယ္။ ညေနပိုင္းမွာလည္း တခ်ဳိ႔ေနရာေတြမွာ ရႏိုင္ပါတယ္။ ေတာင္ငူရဲ့ အနီးအနားက ျမိဳ႔ေတြမွာလည္း ရွိပါတယ္။
3 comments:
ေျပာရင္း စားခ်င္လိုက္တာ...
Post a Comment