ေတာင္ငူသား

..... စိမ္းလန္းပါေစ ကမာၻေျမ ... ျငိမ္းခ်မ္းပါေစ ကမာၻေျမ .....

Sunday, April 6, 2008

ေတာင္ငူေရာက္ရင္ ဘာစားခ်င္ - ၂




တို႔ဟူးေၾကာ္သုတ္

တို႔ဟူးေၾကာ္ကိုေတာ့ စားဖူးၾကမွာပါ။ ျမိဳ႔တိုင္းမွာလည္းရွိမွာပါ။ ေတာင္ငူစတိုင္နဲ႔သုတ္ထားတဲ့ တို႔ဟူးေၾကာ္သုတ္ကေတာ့ ပါဝင္တဲ့အမယ္ေတြေၾကာင့္ တမူထူးျခားတဲ့အရသာရွိပါတယ္။ တစ္ခါစားျပီးရင္ ေနာက္ပိုင္း စားခ်င္ေနပါလိမ့္မယ္လို႔ ကၽြန္ေတာ္ကညႊန္းရင္ ပိုတယ္ထင္လိမ့္မယ္။ တို႔ဟူးက်ိဳတတ္မယ္ဆိုရင္ ကိုယ္တိုင္သုတ္စားလို႔ အဆင္ေျပပါတယ္။ ကဲ... ဘယ္လိ္ုေလးပါလိမ့္။ ျမည္းၾကည့္စို႔။

ေၾကာ္ထားတဲ့တို႔ဟူးေတြကို ကတ္ေၾကးနဲ႔ အရြယ္ေတာ္ ညွပ္၊ သခြါးသီးကို အကြင္းလိုက္လွီးျပီး ေတာက္ေတာက္ျပန္စင္း၊ ပဲပင္ေပါက္ကို ေပ်ာ့ေနေအာင္ ေရေႏြးေဖ်ာ၊ ေဂၚဖီကို ပါးပါးနဲ႔႔ရိတ္ရိတ္လွီး၊ နံနံပင္၊ ငရုပ္သီးမွဳန္႔၊ ငရုပ္ဆီ၊ မန္က်ည္းရည္၊ ငံျပာရည္ စတာေတြကို စံုေနေအာင္ ေရာျပီးသုတ္လိုက္ရင္ေတာ့ ခ်ဥ္ငံစပ္အရသာနဲ႔ စားခ်င္စရာေကာင္းတဲ့ တို႔ဟူးေၾကာ္သုတ္ကို စားႏုိင္ပါျပီ။ မန္က်ည္းရည္နဲ႔ ငရုပ္ဆီိကို သပ္သပ္စီေဖ်ာ္ရတယ္။ အဲဒါမွ အရသာကို လိုသလိုထိန္းလို႔ရတယ္။ ခ်ဥ္စပ္ရည္လုပ္ျပီး ဆမ္းလို္္က္တာမ်ိဳးမလုပ္ၾကဘူး။ ဆိုင္ေတြမွာ သတိထားမိတာပါ။ ကၽြန္ေတာ္စားဖူးတဲ့ ဆိုင္ေတြထဲမွာေတာ့ ျမိဳ႔မေစ်းၾကီးထဲက အန္တီဝဝၾကီးဆိုင္ကို ခံတြင္းအေတ႔ြဆံုးပါဘဲ။ အခုေကာ ေရာင္းေသးလား မသိေတာ့ပါဘူး။ ကၽြန္ေတာ့္ေမေမကေတာ့ လူၾကံဳရွိတိုင္း တို႔ဟူးေၾကာ္ထုတ္ေတြ ထည့္ေပးေလ့ရွိတယ္။ ဆီစစ္ျပီး ေလလံုေအာင္ထုပ္ထားလို႔ လနဲ႔ခ်ီျပီးေတာင္ အထားခံပါတယ္။ ေတာင္ငူမွာ အဲလိုအထုပ္မ်ိဳးေတြ ဝယ္လို႔ရေနပါျပီ။ ကၽြန္ေတာ္ကေတာ့ ေတာင္ငူလြမ္းတုိင္း စားႏုိင္ေအာင္ မ်ားမ်ားမွာထားပါတယ္။ ဗူးသီးဟင္းခါးေလးနဲ႔ ဆိုရင္လဲ လိုက္ဖက္တယ္။


ဆီခ်က္ေခါက္ဆြဲ

ဆီခ်က္ေခါက္ဆြဲကေတာ့ ျမိဳ႔တိုင္းမွာ ရွိပါရဲ့။ အရသာလည္းေကာင္းပါရဲ့။ ဒါေပမယ့္ ထည့္ထားတဲ့ အသားက ျပဳတ္ျပီး မြထားတာေၾကာင့္ ခံတြင္းမေတြ႔လွပါဘူး။ ေတာင္ငူဆီခ်က္ကို ကိုယ့္ျမိဳ႔မို႔ ညႊန္းတာေတာ့မဟုတ္ပါဘူး။ အျခားျမိဳ႔က စားဖူးတဲ့ သူငယ္ခ်င္းေတြလည္း သူတို႔ျမိဳ႔ေတြထက္ ပိုၾကိဳက္ၾကတယ္ေျပာပါတယ္။ ေတာင္ငူက ဆီခ်က္ေခါက္ဆြဲဆိုင္ေတြကေတာ့ အသားကို ရဲေနေအာင္ကင္ျပီး အတံုးေလးေတြ၊ ပါးပါးအလႊာအခ်ပ္ေလးေတြျဖစ္ေအာင္ လွီးျပီးမွထည့္ထားတာမို႔ ခ်ိဳျပီးအရသာပိုေကာင္းပါတယ္။ ေခါက္ဆြဲဖတ္ကေတာ့ အနည္းငယ္ အမွ်င္ျပားျပီး ေသးလို႔ စားလို႔ အဝင္ေခ်ာပါတယ္။ ဘယ္ေတာ့မွလဲ တစ္ပြဲတည္းနဲ႔ မဝပါဘူး။ ေခါက္ဆဲြနဲ႔အတူ ေၾကးအိုးတို႔၊ ေၾကးအိုးဆီခ်က္တို႔ကလည္း အျပိဳင္ေကာင္းၾကပါရဲ့။ အရည္နဲ႔အဖတ္ကို မွ်ေနေအာင္ ထည့္ထားသလို အသား၊ကလီစာေတြကိုလည္း မခိုၾကပါဘူး။ ညေစ်းတန္းဆိုင္ေတြမွာ ဦးေႏွာက္ေတာင္ ေစာေစာသြားရင္ ပါႏိုင္ပါေသးတယ္။ အေခါက္ကင္နဲ႔ အျခားအသုပ္ေတြ ကိုေတာ့ ထူးျပီးမညႊန္းေနေတာ့ပါဘူး။ (၆)လမ္း ညေစ်းတန္းက ဆိုင္ေတြကေတာ့ ညေနေစာင္းေလာက္မွ ဖြင့္ၾကပါတယ္။ မနက္ပိုင္းစားမယ္ဆိုရင္ေတာ့ နဂါးရုံဘုရားလမ္းက “ေရႊနဂါးဆီခ်က္“ ဆိုင္မွာ အေကာင္းဆံုးပါ။ ၾကက္ေပါင္းဟင္းရည္ရယ္၊ အူႏုသုတ္ရယ္နဲ႔ စားလိုက္ရရင္ေတာ့ ရွယ္ၾကီး(၎ဆိုင္အေခၚ)ႏွစ္ပြဲေလာက္ေတာ့ အသာေလးကုန္မွာပါ။


ညဥ့္္နက္သန္းေခါင္ ဗုိက္ဆာရင္ေတာ့ “ဦးတုတ္ၾကီးမုန္႔ဟင္းခါး” ရွိပါတယ္။ ဟင္းရည္အပ်စ္ပါ။ ဟင္းရည္အက်ဲနဲ႔ မတူပါဘူး။ ပဲနဲ႔ခ်က္တာပါ။ ကၽြန္ေတာ္တို႔ ငယ္ငယ္ကေတာ့ အထမ္းေလးနဲ႔ပါ။ အခုေတာ့ တြန္းလွည္းနဲ႔ျဖစ္ေနပါျပီ။ ေရာင္းေနက် လမ္းေတြအတိုင္း လိုက္ရွာျပီး စားရပါတယ္။


ဘိုးဘြားရိပ္သာလမ္းအထြက္ ရန္ကုန္-မႏၱေလးလမ္းေပၚက “မိဘေမတၱာေရမုန္႔ဆိုင္“ကလည္း ေရာင္းေကာင္းတယ္။ ၾကက္ဥ၊ ငုံးဥ၊ လမ္းသရဲ စတဲ့ေရမုန္႔အရသာအမ်ိဳးမိ်ဳးကို အခ်ဥ္ရည္ေကာင္းေကာင္း ေရေႏြးပူပူနဲ႔႔ ညေနပိုင္း အဆာေျပစားႏိုင္ပါတယ္။ ေတာင္ငူမွာ အေၾကာ္ဆိုင္ေတြက အမ်ားအျပားရွိသလို အရသာမွာလည္း အျခားျမိဳ႔ေတြနဲ႔ ေကာင္းေကာင္းယွဥ္ႏို္င္ပါတယ္။ အခ်ိဳ႔ဆိုင္ေတြမွာ ေကာက္ညွင္းေပါင္းပူပူေႏြးေႏြးကိုပါ တြဲဖက္စားႏို္င္ပါတယ္။ ညေနပိုင္းမွာ ျမိဳ႔ထဲကေန စက္ဘီးနဲ႔ပဲနင္းနင္း ဆိုင္ကယ္နဲ႔ပဲေမာင္းေမာင္း ေအးေအးေဆးေဆး သြားစားမယ္ဆိုရင္ေတာ့ “ထီးနီကုန္းအေၾကာ္ဆိုင္“ ကအဆင္ေျပႏိုင္ပါတယ္။

3 comments:

အားပါး....စားခ်င္လာၿပီဗ်ဳိ့..
တို့ဟူးေၾကာ္သုပ္ ႏွစ္ပြဲ..
ဟင္းရည္က်ဲ တစ္ပြဲ..
ျမန္ျမန္ေလး...
 
nomoo says:
April 7, 2008 1:44 AM
ဖတ္ရင္းနဲ႔ သတိရသြားၿပီ "မိဘေမတၱာေရမုန္႔ဆိုင္, ေရႊနဂါးဆီခ်က္" အီး

Thanks for those posts.
nomo :)


ေဂ် says:
April 27, 2008 2:50 PM
ခ်က္နည္းေလးေတြပါ ရွယ္ပါလားဗ်ာ. ဓါတ္ပံုကို ရြာကေန ပို ့ေပးမဲ့သူရိွရင္ လဲ တင္ေပးပါ၊ ေတာင္ငူမေရာက္ဘူးတဲ့ အတြက္ေတာ့ နယ္က အစားေသာက္ ပတ္၀န္းက်င္နဲ့ ဓေလ့ေတြ မသိလို ့ဗဟုသုတရတာေပ့ါ
 
I also miss that food. :(
 

Popular Posts